Tietoa

Kipinä (ISSN 2489-3927) on Turun yliopiston Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksikön vapaan saatavuuden tieteellinen verkkojulkaisu, joka keskittyy kulttuurisen terveystutkimuksen sekä taiteen ja hyvinvoinnin kysymyksiin.

Matalan kynnyksen julkaisuna Kipinän tarkoitus on tukea opiskelijoiden ja tutkijoiden urakehitystä tarjoamalla foorumin erilaisille teksteille. Nimi Kipinä juontaa juurensa yhdysvaltalaisen antropologin Tanya Luhrmannin ajatukseen, jonka mukaan ympäristön ja kulttuurin kokemista ohjaa paikallinen havainnoitavuus: jokin ilmiö ei tule havainnoiduksi luontaisesti tai universaalisti, vaan sitä ohjaa tietty kulttuurinen sytyke.

Kipinä ilmestyy kolmesti vuodessa. Lehdessä julkaistaan artikkeleita, esseitä, katsauksia, raportteja sekä muita tekstejä kulttuurin ja terveyden teemoista kiinnostuneilta perus- ja jatko-opiskelijoilta sekä muilta alan parissa tutkimusta tekeviltä. Pääasiallinen julkaisukieli on suomi, mutta tulevaisuudessa pyrimme julkaisemaan tekstejä myös englanniksi ja ruotsiksi. Voit katsoa julkaisun kirjoitusohjeet täältä.

Aiemmat numerot

1/2017

Kipinän ensimmäinen numero julkaistiin keskiviikkona 19.4.2017 ja sen teemana on Kaupunki ja hyvinvointi. Avausnumerossa julkaistiin tutkijatohtori Anu Laukkasen toimittama EVIVA-­toimintaohjelman arviointitutkimus sekä kulttuurihistorian pääaineopiskelijan Ella Vihervuoren artikkeli, jossa tarkastellaan Malmön Rosengårdin lähiön vaikutusta asukkaiden sosiaaliseen asemaan sekä eriarvoisuuden vähentämistä tilasuunnittelun avulla.

2/2017

Kipinän toinen numero julkaistiin keskiviikkona 30.8.2017 ja sen teemana on Monikulttuurinen terveys. Julkaisussa on Asklepios-opintokokonaisuuden opiskelijoiden artikkeleita sekä yksi tutkimusesittely.

Tulevia julkaisuja

Vuoden 2017 viimeinen Kipinä julkaistaan loppuvuodesta ja sen aihealueita ovat ihmismielen salat ja kummat kokemukset.

Yhteystiedot

Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksikkö
Historicum, huone 311
Kaivokatu 12
20014 Turun yliopisto

Toimituksen sähköposti: kipina@utu.fi

Lisätietoa toimituksesta löydät Toimitus-sivulta.